Content voor Ingelogde Gebruikers
Powered by VNO-NCW & MKB-Nederland

De business van brancheorganisaties (ook individueel te volgen)

995,00 (ex. Btw)

Waardering 0 uit 5
(be the first to review)

Het waarborgen van de continuïteit van een branchevereniging gaat net even anders dan in het bedrijfsleven of de publieke sector. Daarom heeft de MalieAcademy speciaal voor iedereen die verantwoordelijk is voor de financiële gezondheid van de branchevereniging de leergang De business van brancheorganisaties ontwikkeld. Deze is ook modulair te volgen.

14 op voorraad

Onderwerp: De business van brancheorganisaties
Start datum: 8 april, 20 mei, 15 juni 2022
Doelgroep: Directeuren, penningmeesters & controllers van brancheverenigingen die zijn aangesloten bij VNO-NCW of MKB-Nederland
Soort: Opleiding

In onzekere tijden spelen brancheorganisaties een onmisbare rol. Als schakel tussen bedrijfsleven en overheid. Als ‘bindmiddel’ van de achterban. Als vehikel om afspraken te maken en innovatie te stimuleren. Als hoeder van kwaliteit. Als verlener van diensten aan de leden. En ga zo maar door. Om deze functies te kunnen blijven vervullen is het essentieel dat brancheorganisaties toekomstbestendig gefinancierd zijn. Dat hun ‘business’ gezond en goed geregeld is.

De gezondheid van de business is de verantwoordelijkheid van de directeur en heeft bijzondere aandacht van de penningmeester. Met de rest van het bestuur gaan zij ook over de koers en continuïteit van de vereniging. Specifiek waken zij erover dat de door leden en derden ingebrachte middelen rechtmatig, doelmatig en efficiënt worden besteed. En zij zijn alert op risico’s die de vereniging loopt

In brancheverenigingen werkt dit allemaal net wat anders dan in het bedrijfsleven of de publieke sector. De bronnen van inkomsten zijn anders, er gelden andere fiscale regels en ook de governance is anders. Bovendien is financiële gezondheid een randvoorwaarde, maar winst maken geen doel.

Directeuren en penningmeesters ontwikkelen hun kennis over de zakelijke kant van de vereniging veelal in de praktijk, maar kunnen deze een extra boost geven in een stimulerende leeromgeving, samen met collega-directeuren en -penningmeesters. Om met elkaar, van elkaar en van experts op de verschillende aandachtsgebieden te leren. Die omgeving bestond nog niet en daarom hebben wij die speciaal voor jou ontwikkeld in samenwerking met Dr. Mr. Tim van der Rijken, in de vorm van deze leergang.

Wat komt in de leergang aan bod?

In de leergang nemen we u mee in verschillende aspecten van de business van brancheverenigingen onder leiding van Dr. Mr. Tim van der Rijken (Be-TIM). Zo besteden we in vijf modules achtereenvolgens o.a. aandacht aan:

(de lijst met sprekers wordt de komende tijd verder aangevuld)

 1. Fiscaliteit (9 februari 2022) – Netty van Kreveld (director Tax Mazars), Sander van Kreijl (director VAT & Customs Mazars) & Martin Aandewiel (senior Tax Advisor Loonheffingen Mazars)
 • Wanneer ontstaat vennootschapsbelastingplicht en wat valt daaraan te doen
 • Hoe zit het met de btw in relatie tot contributie, subsidies en samenwerking
 • Wat zijn de fiscale risico’s van de werkgeversrol van de vereniging
 1. Financiering van verenigingen (11 maart 2022) – Dr. Mr. Tim van der Rijken (Be-TIM) & Peter Niesink (BOVAG)
 • Wat zijn de kenmerken van een toekomstbestendig contributiemodel
 • Welke vormen van retributie zijn mogelijk en wat is passend
 • Welke overige inkomstenbronnen zijn voor brancheorganisaties interessant
 1. Risicomanagement en governance (8 april 2022) – Floris Mreijen (NVB) & Erik van Marle (directeur Naris)
 • Waaraan voldoet een adequate administratieve organisatie en interne beheersing
 • Wat zijn de manieren om risico’s te beheersen
 • Wat zijn de mogelijkheden voor de governance van de financiële functie, in het samenspel tussen bestuur, penningmeester, directie en evt. controller en auditcommissie
 1. Subsidies en projectfinanciering (20 mei 2022) – Alex Matas Guiot (PNO Consultants) & Martine Schuijer (VNO-NCW/MKB-Nederland)
 • Welke Europese en nationale subsidieregelingen zijn interessant voor brancheorganisaties
 • Welke afwegingen passen bij het aanvragen van subsidies
 • Welke rol kan de vereniging spelen bij subsidieregelingen voor de leden
 1. De jaarrekening (15 juni 2022) – Jaap Rauw (partner / sectorleider belangenorganisaties Mazars) & Bart Achterberg (Sectorspecialist Belangenorganisaties Mazars)
 • Waar moet ik op letten bij het lezen van de jaarrekening
 • Hoe komt de jaarrekening tot stand
 • Wat is de rol van de accountant en hoe daarmee samen te werken

In alle modules is aandacht voor theorie en praktijk, aan de hand van casuïstiek die dichtbij uw vereniging ligt.

In overleg zijn de programmaonderdelen ook modulair te volgen. Neem daarvoor contact met ons op.

Hoe, waar en wanneer vindt de leergang plaats?

De vijf modules vinden plaats op woensdag of vrijdag, in de geheel gerenoveerde Malietoren in Den Haag, en duurt twee dagdelen. De leergang start in februari 2022 en de modules hebben een interval van 4 tot 5 weken. Om veel ruimte te bieden voor interactie en leren van elkaar, bestaat de groep uit 15 tot 20 personen. En om zo goed mogelijk aan te sluiten op uw leerbehoefte en de vereniging waarin u actief bent, start de opleiding met een online ‘intake’, waarvan de opbrengsten voorafgaand aan de modules met de docenten worden gedeeld. Inschrijving is op verenigingsbasis. Per module kunt u kiezen wie u afvaardigt. Indien gewenst zijn de programmaonderdelen ook modulair te volgen. Neem daarvoor contact met ons op.

Wat is mijn investering?

De leergang vraagt een actieve deelname tijdens alle modules, een open houding naar de andere deelnemers en een financiële vergoeding van € 4.500,- exclusief btw. De vergoeding is inclusief lesmateriaal en catering.

Scroll naar boven