Content voor Ingelogde Gebruikers
Powered by VNO-NCW & MKB-Nederland

De fiscaliteit van brancheverenigingen – 2023

995,00 (ex. Btw)

Waardering 0 uit 5
(be the first to review)

Tijdens deze cursus gaan specialisten van Mazars in op de fiscaliteit van de brancheorganisatie. Je krijgt antwoord op de vragen: wanneer ontstaat vennootschapsbelastingplicht en wat valt daaraan te doen, hoe zit het met de btw in relatie tot contributie, subsidies en samenwerking en wat zijn de fiscale risico’s van de werkgeversrol van de vereniging.

9 op voorraad

Onderwerp: De fiscaliteit van brancheverenigingen
Start datum: 27 januari 2023
Doelgroep: Directeuren, penningmeesters & controllers van brancheverenigingen die zijn aangesloten bij VNO-NCW of MKB-Nederland
Soort: Cursus

Het waarborgen van de continuïteit van een branchevereniging gaat net even anders dan in het bedrijfsleven of de publieke sector. Daarom organiseert de MalieAcademy speciaal voor iedereen die verantwoordelijk is voor de financiële gezondheid van de branchevereniging de cursus Fiscaliteit van de branchevereniging.

In onzekere tijden spelen brancheorganisaties een onmisbare rol. Als schakel tussen bedrijfsleven en overheid. Als ‘bindmiddel’ van de achterban. Als vehikel om afspraken te maken en innovatie te stimuleren. Als hoeder van kwaliteit. Als verlener van diensten aan de leden. En ga zo maar door. Om deze functies te kunnen blijven vervullen is het essentieel dat brancheorganisaties toekomstbestendig gefinancierd zijn. Dat hun ‘business’ gezond en goed geregeld is.

De gezondheid van de business is de verantwoordelijkheid van de directeur en heeft bijzondere aandacht van de penningmeester. Met de rest van het bestuur gaan zij ook over de koers en continuïteit van de vereniging. Specifiek waken zij erover dat de door leden en derden ingebrachte middelen rechtmatig, doelmatig en efficiënt worden besteed. En zij zijn alert op risico’s die de vereniging loopt

In brancheverenigingen werkt dit allemaal net wat anders dan in het bedrijfsleven of de publieke sector. De bronnen van inkomsten zijn anders, er gelden andere fiscale regels en ook de governance is anders. Bovendien is financiële gezondheid een randvoorwaarde, maar winst maken geen doel.

Directeuren en penningmeesters ontwikkelen hun kennis over de zakelijke kant van de vereniging veelal in de praktijk, maar kunnen deze een extra boost geven in een stimulerende leeromgeving, samen met collega-directeuren en -penningmeesters. Om met elkaar, van elkaar en van experts op de verschillende aandachtsgebieden te leren.

In deze cursus zoomen we in op de fiscaliteit van de branchevereniging:

  • Wanneer ontstaat vennootschapsbelastingplicht en wat valt daaraan te doen
  • Hoe zit het met de btw in relatie tot contributie, subsidies en samenwerking
  • Wat zijn de fiscale risico’s van de werkgeversrol van de vereniging

Deze dag komen Netty van Kreveld (director Tax Mazars), Sander van Kreijl (director VAT & Customs Mazars) en Martin Aandewiel (senior Tax Advisor Loonheffingen Mazars) aan bod die ons daar meer over vertellen.  In deze cursus is aandacht voor theorie en praktijk, aan de hand van casuïstiek die dichtbij uw vereniging ligt.

Het specifieke programma volgt nog

Hoe, waar en wanneer vindt de leergang plaats?

Deze module vindt plaats op vrijdag 27 januari 2023 in de geheel gerenoveerde Malietoren in Den Haag, en duurt twee dagdelen. Om veel ruimte te bieden voor interactie en leren van elkaar, bestaat de groep uit 15 tot 20 personen.

Wat is mijn investering?

De module vraagt een actieve deelname  een open houding naar de andere deelnemers en een financiële vergoeding van € 995,- exclusief btw. De vergoeding is inclusief lesmateriaal en catering.

Scroll naar boven