Content voor Ingelogde Gebruikers
Powered by VNO-NCW & MKB-Nederland

Leergang voorzitten branche- en beroepsvereniging

7.400,00 (ex. Btw)

Waardering 0 uit 5
(be the first to review)

Als voorzitter van een branche- of beroepsvereniging heb je een bijzondere rol. Of eigenlijk een combinatie van rollen. Boegbeeld van de branche of beroepsgroep, leider van verandering, verbinder van het bestuur en de leden, sparringpartner van de directeur, onderhandelaar, diplomaat. Goede voorzitters hebben oog voor proces, relatie én inhoud. Deze leergang, een samenwerking tussen MalieAcademy, Nyenrode, Gasseling Search en Be-TIM, zorgt voor de ontwikkeling van je eigen stijl en rol als voorzitter.

Uitverkocht

Informeer mij wanneer weer beschikbaar

Onderwerp: Leergang voorzitten branche- en beroepsvereniging
Start datum: 15 september
Doelgroep: Voorzitters van branche- en beroepsorganisaties
Soort: Opleiding
Categorie

Oog voor proces, relatie en inhoud

Als voorzitter van een branche- of beroepsvereniging heb je een bijzondere rol. Of eigenlijk een combinatie van rollen. Boegbeeld van de branche of beroepsgroep, leider van verandering, verbinder van het bestuur en de leden, sparringpartner van de directeur, onderhandelaar, diplomaat.

Goede voorzitters hebben oog voor proces, relatie én inhoud. Ze zijn zakelijk én empathisch. Hebben lef én geduld. Kortom: zij beschikken over een brede set competenties, brede kennis en een breed repertoire. En willen dat blijven ontwikkelen.

Tijdens deze leergang, die is ontwikkeld door MalieAcademy, Nyenrode, Gasseling Search en Be-TIM, krijgt die ontwikkeling een flinke boost. Je leert dankzij praktijkcases en een ‘elective’ een breed repertoire aan stijlen en vaardigheden kennen en toepassen. Met je medecursisten en via de docenten bouw je een waardevol netwerk op, dat in de intervisiegroepen extra verdieping krijgt. Hierin is ook uitgebreid aandacht voor casuïstiek uit je eigen vereniging. En dankzij de hoogleraren en extern docenten verrijk je je wetenschappelijke kennis over verenigingen, strategie, governance en leiderschap. Zo zorgt de leergang voor ontwikkeling van je eigen stijl en rol als voorzitter.

In de leergang nemen we je mee in de vier domeinen waarin je als verengingsvoorzitter acteert: de maatschappij en politiek, de vereniging, het bestuur en je eigen rol. In vier modules gaan we zodoende achtereenvolgens in op de rol van verenigingen in de maatschappij, de organisatie van de vereniging, goed besturen van een vereniging en persoonlijk leiderschap.

Per module staan academische verdieping, casuïstiek en lessen uit de praktijk op het programma. Dit wordt plenair behandeld, in een groep van maximaal 15 deelnemers. Uiteraard is er volop ruimte voor interactie. Bovendien sluit het programma dankzij voorafgaande intakes aan bij de leerwensen van de groep.

Daarnaast bevat de leergang een traject van peer-to-peer coaching, deels onder begeleiding van een executive coach. En tenslotte zijn er vaardigheidstrainingen op het gebied van woordvoering in de media, onderhandelen of team effectiviteit. Je kiest zelf welke vaardigheid je verder wilt ontwikkelen en traint deze in een groep van maximaal zes personen. De literatuur die in de leergang wordt uitgereikt draagt bij aan verdere inhoudelijke verdieping.

Deskundige en inspirerende sprekers nemen je mee in de belangrijkste principes van en inzichten in het voorzitten van een vereniging. De ervaren coaches helpen je om optimaal van elkaar te leren. En de trainers leren je specifieke vaardigheden die je verder wilt ontwikkelen.

Module 1: Branche- en beroepsorganisaties in de wereld

 • Dr. Mr. Tim van der Rijken (eigenaar Be-TIM) – Introductie
 • Ir. Marcel Gasseling (eigenaar Gasseling Search) – Nationaal Voorzitters Onderzoek
 • Drs. Kees Verhoeven (eigenaar Bureau Digitale Zaken) – Digitalisering, privacy en verenigingen
 • Jan Meerman (directeur INretail) – Het maatschappelijk belang van verenigingen
 • Drs. Erik van Venetië (adviseur, trainer en auteur) – Public affairs in maatschappelijk perspectief
 • Mr. Bernard Wientjes (voormalig voorzitter VNO-NCW) – Onder de Haagse kaasstolp

Module 2: Branche- en beroepsorganisaties als vereniging

 • Dr. Mr. Tim van der Rijken – Strategische samenwerking
 • Prof. Dr. Annemieke Roobeek – Ecosystemen van innovatie
 • Drs. Rinda den Besten (voormalig voorzitter PO-raad) – Omgaan met de achterban
 • Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland) – Voorzitten en ervoor staan

Module 3: Besturen van de vereniging

 • Mr. Leo De Boer (directeur VNO-NCW) – Besturen van de vereniging
 • Prof. Dr. Leen Paape RA RO CIA – Governance van verenigingen
 • Drs. Nathalie Vrancken – Voorzitten van de vergadering
 • Tom Cummings BA MA – Boardroom dynamics

Module 4: De voorzitter en de directeur

 • Prof. Dr. Bas Kodden – Bevlogen leiderschap
 • Mr. Olaf Prinsen (directeur Jeugdzorg Nederland) en drs. Han Noten (voorzitter Ambulancezorg Nederland) – Gedeeld leiderschap
 • Ir. Marcel Gasseling – Leiderschap in crisistijd
 • Leendert-Jan Visser en Jacco Vonhof (directeur en voorzitter MKB Nederland) – Op de tandem met de directeur

De coaches

 • Ruud Kok RA – Program Director Board & Governance, Nyenrode
 • Drs. Dedan Schmidt (eigenaar DS Board) – Interim manager en bestuursadviseur
 • Drs. Aad Burghoorn (directeur Cirkels Training & Advies) – Organisatieadviseur en coach

De trainers

 • Drs. Lukas Burgering (eigenaar LPJB Communications) – Woordvoering in de media
 • Drs. Jeanine Jansen – Team effectiviteit
 • Tim Masselink MSc (directeur &FLUENCE) – Voorzitten van onderhandelingen

Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

De Leergang voorzitten branche- en beroepsvereniging is een interactief maatwerkprogramma voor maximaal 15 deelnemers waar de groepsdynamiek van groot belang is. Daarom werken we met een voorafgaande intake en selectie. Tijdens het intakegesprek toetsen we over en weer verwachtingen. Je bespreekt je leerdoelen, motivatie en overwegingen. Dit doen we omdat de waarde en de kwaliteit van het programma afhankelijk is van de selectie aan deelnemers. Jouw persoonlijke leerlijn staat hierin centraal.

Voorzitters van branche- en beroepsorganisaties met een achtergrond in het bedrijfsleven of de politiek en een academisch werk- en denkniveau kunnen deelnemen. Daarnaast beschik je in je rol als voorzitter over minimaal enige maanden ervaring. Ook voor sector-/afdelings-/sectievoorzitters van grotere verenigingen is de leergang zeer geschikt.

Data

 • 15 en 16 september (woe-don)
 • 7 en 8 oktober (don-vrij)
 • 8 en 9 november (maa-din). NB: op 9 november ’s middags is de elective.
 • 1 en 2 december (woe-don). NB: deze module is in de Malietoren, Den Haag.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de website van Nyenrode, zie de aanmeldbutton bovenaan de pagina. Bij verdere vragen helpt de programmacoördinator van Nyenrode je graag verder.

De investering voor de Leergang voorzitten branche- en beroepsvereniging is € € 7.400 (excl. btw). Dit bedrag is inclusief alle literatuur, coaching, één elective (training) en accommodatiekosten, zoals overnachtingen, ontbijt, lunches en diners. Eventueel kunnen wij de leergang vrij van btw aanbieden; informeer bij de programmacoördinator naar de mogelijkheden en kosten.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Scroll naar boven