Content voor Ingelogde Gebruikers
Powered by VNO-NCW & MKB-Nederland

Mini-module Innoveren en samenwerken voor de grote transities

2.595,00 (ex. Btw)

Waardering 0 uit 5
(be the first to review)

Benieuwd hoe je als ondernemer kunt werken aan innovatie voor de grote transities, welke kansen die transities je bieden, en ook welke uitdagingen je tegenkomt als je gaat samenwerken met innovatiepartners? Wil jij in kaart brengen hoe je jouw innovatiepotentieel zo kan inzetten dat je die transities echt het hoofd kan bieden en welke samenwerkingspartners je daarbij kunnen helpen? In deze module krijg je de kennis en tools aangereikt om voor je eigen onderneming succesvolle innovatieve samenwerkingen aan te gaan.

Onderwerp: Leergang Innoveren voor de grand challenges
Start datum: ntb
Doelgroep: Innovatieve ondernemers die de kansen willen benutten die gepaard gaan met de huidige grote transities m.b.t. energie en duurzaamheid, AI en Big Data, globalisering, digitalisering, arbeidsmarkt en gezondheidszorg
Soort: Opleiding
Categorie ,

Nederland staat voor een aantal grote transities: de energietransitie, de zorg die betaalbaar, betrouwbaar én toegankelijk moet zijn en blijven, verduurzaming van steden en een duurzame voedselvoorziening. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Deze uitdagingen vragen om innovatie en bieden ondernemers kansen. Tegelijk zijn de vraagstukken zo veelzijdig en complex, dat ondernemers die niet alleen aankunnen.

Ze vragen om samenwerking; niet alleen met de ‘usual suspects’, zoals leveranciers en bestaande klanten, maar juist ook met ‘onbekende’ partijen, zoals potentiële klanten in nieuwe markten, ondernemers in andere sectoren of publieke organisaties. Samenwerkingsverbanden met nieuwe partners zijn nodig om de weg te effenen voor grote wijzigingen in bestaande systemen, om de uiteenlopende belangen van vele stakeholders af te stemmen en ook om allerlei bezwaren tegen innovatie weg te nemen. Echter, hoe onbekender de partners en hoe meer verschillen er tussen partners zijn, des te moeilijker het blijkt om samen te werken, laat staan resultaten te bereiken.

In deze mini-module krijgen deelnemers praktische handvatten om in het licht van de grote uitdagingen van onze tijd slimme samenwerkingen aan te gaan. Deelnemers worden zich niet alleen bewust van barrières en problemen die onvermijdelijk bij samenwerking gaan spelen, maar leren ook hoe zij die barrières kunnen omzeilen of verlagen en hoe ze verschillen tussen partners juist in hun voordeel kunnen gebruiken. Ondernemers die deelnemen aan deze module zijn na afloop toegerust met kennis en interventies om samenwerking voor innovatie aan te gaan en te managen.

Leerdoelen

 • Deelnemers begrijpen de complexe aard van de grote uitdagingen van deze tijd en de kansen die deze uitdagingen bieden voor innovatie.
 • Deelnemers begrijpen waarom samenwerking met ‘ongebruikelijke’ partners bij het aangaan van zulke uitdagingen nodig is.
 • Deelnemers krijgen handvatten om de juiste partners te kiezen voor dit type samenwerking.
 • Deelnemers krijgen een beeld van barrières in dit type samenwerking.
 • Deelnemers leren over interventies die ze kunnen toepassen om succesvol te innoveren in samenwerkingsverbanden, ondanks barrières.

 

Deze opleiding is een samenwerking met de Open Universiteit

Open Universiteit

 • Taal: Nederlands
 • De mini-module loopt van 14 oktober t/m 18 november 2021.
 • Kosten: € 2.595,-
 • In samenwerking met de Open Universiteit
 • De lesvorm is hybride, zowel online als fysieke bijeenkomsten
 • De maximale groepsgrootte is 12 deelnemers
 • Aanmelden is mogelijk via de website van de Open Universiteit
 • Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je via de link

Studieduur

De mini-module loopt van 14 oktober t/m 18 november 2021. De startbijeenkomst is op donderdag 14 oktober 2021 van 16:00 – 20:00 uur.

Begeleiding

De mini-module wordt aangeboden volgens de activerende en persoonlijke didactiek van de Open Universiteit. Dat is deels online. De mini-module duurt zes weken en bestaat uit ongeveer 20 studie-uren. Er is drie keer een bijeenkomst: een kick-off op locatie in Utrecht, een online sessie voor groepswerk met break-out rooms, en een afsluiting met ‘pitches’ van de ontwikkelde plannen en een netwerkborrel, tevens op locatie in Utrecht. Buiten de bijeenkomsten maken deelnemers gebruik van een cursussite met korte films die een inhoudelijke introductie geven op de cursus en kleine opdrachten die worden uitgewerkt.

Begeleidingsbijeenkomsten

Startbijeenkomst op locatie studiecentrum Utrecht donderdag 14 oktober 2021 van 16:00 – 20:00 uur
Online bijeenkomst voor groepswerk op donderdag 4 november 2021 van 16:00 – 18:30 uur
Afsluitende sessie op locatie studiecentrum Utrecht donderdag 18 november 2021 van 16:00 – 20:00 uur
Scroll naar boven