Content voor Ingelogde Gebruikers
Powered by VNO-NCW & MKB-Nederland

NIEUW: Verandering in je vereniging, hoe doe je dat?

2.450,00 (ex. Btw)

Waardering 0 uit 5
(be the first to review)

Merk je dat verandertrajecten moeizaam verlopen en op weerstand stuiten? En dat terwijl je zo je best doet om alle leden effectief mee te nemen in de verandering. Deze cursus geeft je inzicht in diverse aspecten van veranderstrategie. 

14 op voorraad

Onderwerp: Verandering in je vereniging, hoe doe je dat?
Start datum: 5 november 2024
Doelgroep: Bestuurders, directeuren, managers en secretarissen
Soort: Opleiding

Succesvol veranderen in een verengingsdynamiek: veranderprocessen in de vereniging 

Merk je dat verandertrajecten moeizaam verlopen en op weerstand stuiten? En dat terwijl je zo je best doet om alle leden effectief mee te nemen in de verandering. Deze cursus geeft je inzicht in diverse aspecten van veranderstrategie. 

Veranderen is eerder regel dan uitzondering, en waarschijnlijk bevindt jouw vereniging zich ook in een veranderproces. Succesvol verandermanagement vereist kennis en leiderschap, maar veel trajecten behalen niet het gewenste resultaat. Het blijft een uitdaging, vooral met actieve en minder actieve leden. Het vereist betrokkenheid, toekomstgerichtheid en flexibiliteit. Hoe pak je dit aan? Wat maakt een verandering succesvol? Hoe motiveer je leden en voorkom je dat ze afhaken? 

 In deze training leren we je diverse aspecten van effectief verandermanagement binnen een vereniging. En leer je instrumenten en vaardigheden toe te passen om de veranderingen binnen een team, afdeling of vereniging te stroomlijnen. Na afloop kun je verandertrajecten succesvoller managen en effectiever je doelen bereiken. 

  

Resultaten 

 • Je hebt inzicht in de dynamiek van veranderingen binnen verenigingsverband 
 • Je hebt inzicht in de verschillende rollen binnen een verandertraject 
 • Je beheerst diverse instrumenten en vaardigheden voor effectief verandermanagement 
 • Je hebt beter inzicht in je persoonlijke rol binnen het verandertraject 
 • Je leert omgaan met weerstand en je weet draagvlak te creëren. Je hebt kennis van het onderscheid tussen bovenstroom en onderstroom. 
 • Opstellen van een concreet persoonlijk actieplan met benodigde interventies 

Dag 1 – 5 november 2024

Ochtendprogramma 

 • De essentie van verandermanagement in 4 kernvragen: Waarom, Wat, Wie en Hoe 
  • Vereniging in ontwikkeling: Ontdek hoe de levensfases van een vereniging eruitzien en identificeer mogelijkheden om te bewegen. 

  

 • De aanleiding voor en het doel van verandering 
  • Van de wereld buiten naar de wereld van de eigen vereniging: hoe verandering buiten aanleiding is voor verandering binnen. 

  

 • De bouwstenen van je vereniging. En een analyse en beïnvloeding van stakeholders 
  • Vier bladen van de Verenigingsschroef en de verbindende kracht van ontmoeten: Werk met de Verenigingsschroef, de cirkels van betrokkenheid en de inrichting van je verenigingsorganisatie om eigenaarschap te vergroten en beweging te stimuleren. 

  

 Middagprogramma: 

 • Veranderstrategie en hoe ga je om met weerstand en spanning? En hoe creëer je draagvlak? 
  • Van A naar B in de bovenstroom en onderstroom: Krijg inzicht in zowel de zichtbare als onzichtbare aspecten van veranderprocessen en de verschillende rollen. 

  

 • Harde en zachte interventies en interventieplan. En het afronden van de veranderprocessen 
  • De reisgenoten in het veranderproces: ontdek het krachtenveld voor jouw/u veranderproces. 

  

 

 Dag 2 – 22 november 2024  

Verandering en leiderschap  

De tweede dag gaan we dieper in op het soort leiderschap dat is vereist bij een veranderproces. Het accent ligt dan op de persoonlijke beleving van de betrokkenen. Welke uitdagingen brengt dat voor jou mee en hoe kun je daar op inspelen?  

   

De dag is gebouwd uit drie onderdelen.  

   

 • We starten met een bespreking van de kerncomponenten van ‘transformationeel leiderschap,’ zoals die uit onderzoek naar voren zijn gekomen. Wat is kenmerkend voor de succesvolle veranderaar, zowel wat betreft het eigen gedrag als de wijze van leidinggeven?  

   

 • Vervolgens leggen we samen een relatie met het veranderproces zoals dat de eerste dag is besproken. In welke fasen zijn welke kerncomponenten vooral van belang? Waar zitten de belangrijkste persoonlijke aangrijpingspunten in het veranderproces?  

   

 • We sluiten af met zelfreflectie. Aan de hand van een aantal kritische vragen bepalen de deelnemers welke aspecten van leiderschap in hun eigen veranderproces bijzondere aandacht behoeven. Waar liggen mogelijkheden tot verdere verbetering van de aanpak? 

 

Dag 3 – terugkomdag (ochtend) – 13 december 2024

Op de terugkomdag krijgen de deelnemers de gelegenheid om hun plan van aanpak te presenteren. Dit biedt een waardevolle kans om hun ideeën en strategieën voor te leggen aan hun mede-deelnemers en deskundige begeleiders. Tijdens deze sessie ontvangen zij constructieve feedback, die hen helpt om hun plannen verder aan te scherpen en te optimaliseren. Het is een moment van leren en groei, waarbij de uitwisseling van kennis en ervaringen centraal staat.

Neem voor meer informatie contact met ons op, of meld je aan via het contactformulier!

Kosten:
€ 2.450,- ex btw

Data 2024:
5 november
22 november
13 december

Tijden

9.00 uur inloop
9.30 – 17.00 programma

Terugkomdag:
9.00 uur inloop
9.30 – 13.00 programma

Locatie:
Malietoren, Bezuidenhoutseweg 12 te Den Haag

De Malietoren is goed bereikbaar met het ov aangezien het op loopafstand is van Den Haag Centraal. Wanneer u met de auto komt kunt bij ons parkeren in onze garage.

Om zoveel mogelijk interactie te bevorderen houden we de groepsgrootte klein, maximaal 14 deelnemers

De MalieAcademy biedt vakinhoudelijke cursussen aan voor bestuurders, directeuren, managers, lobbyisten en overige verenigingsprofessionals, met een focus op continue ontwikkeling en inspiratie. Het complete cursusaanbod wordt regelmatig herhaald en aangevuld.

Door een unieke samenwerking tussen VNO-NCW en MKB-Nederland streven we naar de ontwikkeling van brancheorganisaties, waarbij praktische cursussen worden aangeboden die vernieuwen, verbinden en empoweren.

Contactpersoon: Esther Tierie / malieacademy@vnoncw-mkb.nl

Scroll naar boven