Content voor Ingelogde Gebruikers
Powered by VNO-NCW & MKB-Nederland

Word een goede branchebestuurder

995,00 (ex. Btw)

Waardering 0 uit 5
(be the first to review)

Word een krachtige branchebestuurder en maak een verschil in jouw sector! 

Leer alles over de rol, werking en impact van brancheorganisaties.

14 op voorraad

Onderwerp: Word een goede branchebestuurder
Start datum: 11 oktober 2024
Doelgroep: Nieuwe/aankomende bestuurders, (kort) zittende bestuurders, leden van de ledenraad van brancheorganisaties
Soort: Cursus

Brancheverenigingen zijn essentieel voor sectoren, belangenbehartiging en samenwerking. Bestuurders ervaren unieke uitdagingen: balanceren tussen belangen, strategische beslissingen nemen en inspelen op sectorontwikkelingen. Deze rol vereist communicatie, strategie en diepgaande sectorkennis voor effectief leiderschap en collectieve vooruitgang.

Als besturen een vak is, is bestuurder zijn in een branchevereniging een vak apart. De MalieAcademy biedt daarom deze cursus aan.

Programma:

 • Wat is de rol van een branchevereniging?
 • Hoe werkt het bestuur van een branchevereniging?
 • Hoe ziet het werkveld van een branchevereniging eruit? Bureau, bestuur, leden, politiek, media en overige stakeholders.
 • Wat moet een bestuurder van een brancheorganisatie weten en kunnen?
 • Wat wordt er van jou als bestuurder verwacht? Welke verantwoordelijkheid en invloed heb je en hoe treed je op?
 • Wat zijn de do’s en don’ts? Leren van ervaringen uit de praktijk.
 • De ontwikkeling van brancheverenigingen

Leerresultaten:

 • Je hebt een grondige kennis van de verschillende rollen binnen brancheverenigingen, inclusief hun verantwoordelijkheden en functies.
 • Je begrijpt jouw specifieke rol als bestuurder binnen brancheverenigingen.
 • Je hebt een diepgaand inzicht in de diverse belangen die binnen de branchevereniging spelen en hoe deze elkaar kunnen beïnvloeden.
 • Je waardeert het belang van effectieve communicatie, strategisch inzicht en diepgaande sectorale kennis voor het succesvol vervullen van jouw rol.
 • Je erkent de uitdagingen van het vertegenwoordigen van een collectieve stem binnen de branche, inclusief het navigeren door tegenstrijdige belangen en het bevorderen van consensus voor sectorbrede vooruitgang.

Voor wie:
Deze training is ontwikkeld voor leden van VNO-NCW MKB-Nederland. 

Onze aanpak:
Tijdens de lessen is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden om in de praktijk te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden. De lessen worden verzorgd door docenten  met veel ervaring.  Door hun kennis van het vakgebied kunnen ze jou uitstekend helpen de vertaling te maken naar je eigen werkzaamheden en vereniging. Dat doen zij onder meer door praktijkgerichte opdrachten te geven. Ook speelt leren met en van elkaar een grote rol binnen het programma.

Neem voor meer informatie contact met ons op, of meld je aan via het contactformulier!

Kosten:
€ 995,- ex btw

Data 2024:
5 april 2024 VOL
28 juni 2024 – VOL
11 oktober 2024
6 december 2024

Tijden

9.00 uur inloop
9.30 – 17.00 programma

 

Locatie:
Malietoren, Bezuidenhoutseweg 12 te Den Haag

De Malietoren is goed bereikbaar met het ov aangezien het op loopafstand is van Den Haag Centraal. Wanneer u met de auto komt kunt bij ons parkeren in onze garage.

Om zoveel mogelijk interactie te bevorderen houden we de groepsgrootte klein, maximaal 14 deelnemers

De MalieAcademy biedt vakinhoudelijke cursussen aan voor bestuurders, directeuren, managers, lobbyisten en overige verenigingsprofessionals, met een focus op continue ontwikkeling en inspiratie. Het complete cursusaanbod wordt regelmatig herhaald en aangevuld.

Door een unieke samenwerking tussen VNO-NCW en MKB-Nederland streven we naar de ontwikkeling van brancheorganisaties, waarbij praktische cursussen worden aangeboden die vernieuwen, verbinden en empoweren.

Contactpersoon: Esther Tierie / malieacademy@vnoncw-mkb.nl

 

Ervaringen van cursisten

“Deze sessie gaf écht inzicht”

“Onze manager ledenorganisatie was zo enthousiast over de workshop De toekomst van verenigingen van de MalieAcademy, dat we snel een strategiebijeenkomst hebben georganiseerd voor het voltallige verenigingsbestuur. Gezamenlijk heeft het bestuur verder gesproken onder begeleiding van Ivan Pouwels over de toekomst van onze vereniging Cumela Nederland. Deze sessie gaf inzicht waar we staan binnen toekomstbestendigheid, rust om te weten dat al zo veel goed gaat en energie om met de uitdagingen aan de slag te gaan. De uitgebreide kennis en ervaring van Ivan zorgde voor een goede discussie in prettige sfeer. Iedere verenging die nadenkt over de toekomst van de verenging, of het nu gaat om thema’s of structuur, kan ik een dergelijke strategische sessie van harte aanbevelen.”
Sietske van der Vijgh
Bestuurssecretaris Cumela Nederland
Branchevereniging voor ondernemers in Groen, Grond en Infra
Scroll naar boven